Hantering av bivaxdukar

Våra fantastiska bivaxdukar är populära då de minskar användandet av plast samt att de tillverkas av enbart bomullstyg och Svenskt bivax. Dessa bivaxdukar är 100% tillverkade av oss i Skåne, inget inköp från China för att märka om till egen produkt. Bivax är naturligt antibakteriell därför använder vi heller inga övriga tillsatser som minskar bivaxets effekt som ex. jojobaolja eller tallkåda. Dessa produkter används framförallt för att bivaxdukarna ska få bättre förmåga att fästa. Men med de volymer som krävs kommer bivaxets effekt att försämras avsevärt. Skrynklas dukarna ihopa innan användning så man känner att duken blir klibbig brukar detta inte vara ett problem. Prova våra bivaxdukar eller köp ett storpack om 10 stycken som du kan dela med vänner, ge bort i uppskattad present eller förgyll hela din kyl med underbara färger. 

Vill ni vara en del av att minska plastkonsumtionen genom att inte längre använda plastfolie och plastpåsar och samtidigt få en bra produkt att använda vid er matförvaring. Köpen en av våra populära bivaxdukar.

Hur fungerar bivaxdukar

Bivaxdukar används för förvaring av mat istället för plastpåsar och platsfolie. Slå in osten, grönsakerna, smörgåsen, bunkar, täck över den degen som ska jäsa. Ja fantasin sätter sin gränser. Det enda som bivaxdukarna inte ska användas till är rått kött, fågel och fisk. Låt maten svalna ordentligt innan du använder bivaxduken som lock på en form eller bunke, Så inte bivaxet smälter för er. 

FAQ

Vad innehåller era bivaxdukar?

Våra bivaxdukar innehåller enbart Svenskt bivax och bomullstyg. Vi använder oss inte av jojobaolja, tallkåda, övriga tillsatser eller hemliga recepts.

Varför inga tillsatser, det känns klibbigare?

Den stora anledningen till att vi inte har tillsatser i våra bivaxdukar är för att det inte behövs. Organiska tillsatser härsknar med tiden, något rent bivax inte gör. Samtidigt som bivaxets egenskaper minskas eftersom det spädes ut. Fördelarna med att inte använda tillsatser som jojobaolja, tallkåda eller harts är att ni får en duk i kvalité gjord för att bevara mat länge.

Med hjälp av värmen från handen och att man skrynklar ihop duken innan användning så blir den klibbig för att fastan. Skulle duken inte användas på ett tag så är det med andra ord ingen som härsknar eller blir dåligt. 

Vi försöker hålla nere priser för er skull!

Kvalité ska inte behöva kosta mycket. Därför jobbar för att dessa dukar inte ska blir dyra för er men ändå hålla hög kvalité. Ett led är tillverkningen av våra dukar görs som singelpack och kommer därefter att paketera efter det antal som ni beställer. Vi skickar inte heller iväg dukar i “lyxiga” förpackningar utan håller det minimalistiskt i ett enkelt pappershölje. Allt för att vi ska kunna hålla så låga priser som möjligt till er med bra kvalité. 

Bivaxet i bivaxdukarna bilder en skorpa när det stelar som man knäcker. Det är därför väldigt viktigt att man skrynklar ihop duken och värmer den i handen innan man ska använda den. Det är föst då duken blir klibbig och fäster på sitt material den ska användas till. Genom att bivaxduken är hård när den inte används fastar inte damm eller smutts i duken utan lägger sig ovanpå och kan enkelt borstas bort.Skulle ni få problem med att de inte fäster så skrynkla ihop duken ett par gånger och prova igen. Ju mer man använder sin duk desto bättre blir den. 

Bivaxdukar har många fördelar. Minska förbrukning på engångsplast är enligt många av våra kunder den främsta. Andra fördelar enligt våra kunder är:

  • Håller maten fräsch länge.
  • Inga tillsatta oljor eller naturligt klister. Utan bara rent bivax
  • Ger en färgklick i kylen
  • Bivax är helt naturligt.
  • Formar sig bra
  • Enkelt att rengöra och återanvända

Sköt om era bivaxdukar

Bivaxdukar rengörs enkelt genom att diskas efter användning i svalt vatten och lite diskmedel. Använd inte för varmt vatten, aldrig över fingervarmt. Bivaxet kan då smälta vilket leder till att det fastnar i avloppet och er bivaxduk förlorar sina egenskaper. Låt sedan duken lufttorka och den är sedan redo att användas igen.

Förnya era bivaxdukar

Skulle era dukar bli knottriga kan ni testa med stegen här nere men hoppa över steg 2 att lägga på bivax. Ibland räcker det att man lägger in duken i ugnen så bivaxet omfördelas i duken. Skulle detta inte fungera och har tappat sina fästegenskaper kan ni testa att enkelt förnya genom att man tillsätter lite nytt bivax.

Step1

Sätt ugnen på 70-80 grader. 

Step 2

Hacka eller riv ner bivaxet i en skål. Börja med lite 5-10g och fyll på med mer om det skulle finnas fläckar efter du tar ut den från ugnen. Så behöver inte bivax gå åt mer än nödvändigt. 

Step 3

Lägg bivaxduken på en plåt med bakplåtspapper (täck gärna upp på kanterna ifall det skulle bli för mycket vax). 

Step4

Fördela bivaxsmulorna jämnt över duken. Glöm inte kanterna. 

Step 5

Sätt in plåten i ugnen i ca 5 minuter eller tills alls bivax smält. Om det fattas bivax någonstans – lägg dit lite bivax och sätt in plåten i ugnen igen tills det smält. 

Step 6

Låt torka. 

Om du får bivax utanför duken som ligger på bakplåtspappret. Ta loss det och använd till nästa gång du ska göra bivaxdukar eller förnya. Detta är det mest skonsamma sätter att förnya sina bivaxdukar. Vi rekommenderar inte att använda strykjärn av många anledningar. Främst för risken att bränna vaxet samt att bivaxet kommer in i strykjärnet och förstör detta nästa gång den ska användas till kläder.