Vad är bivax?

Bi har en stor uppgift i naturen.  De tillverkar inte enbart honung som vi njuter av i vår matlagning utan även det fantastiska bivaxet. De ser också till att pollinera naturens blommor,  vilket stärker ekosystemet. När bi lagrar sin honung görs det i vaxkakor med hexagonmönster som täcks när cellerna är fulla, vilket i sin tur bildar deras bo. Det är inte enbart honung som lagras i dessa celler utan även pollen och drottningens ägg.  Detta vax tillverkas i små fjäll från vaxkörtlarna som sitter på biets bakkropp.  Det går åt ungefär 1300 fjäll för att tillverka 1 kg bivax. Man vet inte exakt hur många kilo honung som går åt i energi för att tillverka 1 kg bivax, men gissningen är runt 8-12 kg honung per 1 kg bivax.  Det nyproducerade bivaxet är vitt till färgen. Det är pollen och yngel som färgar av sig på vaxet och det  gör att det gulnar med tiden. Beroende på vad bina använder bivaxet till så får den lite olika färg. Allt från honungsgult till mörkbrunt. Vid hantering kan man smälta bivaxet för att ändra färgen lite utan att tillsätta färgämnen. Bivaxet är kemiskt mycket motståndskraftigt och antibakteriellt. Det löser sig i vissa organiska syror och i viss mån alkohol. Bivax är fast i formen i rumstemperatur, när det kyls ner blir det hårt och skört. Vid 65 grader smälter vaxet och det brinner vid 204 grader. Hållbarheten på bivax är lång och härsknar inte. Det har hittats bivax som är över 1000 år gammalt som är helt oförändrat.

 Det går att köpa båda färgad och blekt bivax i handeln. Blekt bivax görs genom en kemisk process och det får en vit nyans som ska efterlikna jungfruvaxet som är det finaste vaxet som kan användas i kosmetika. Genom att använda blekt bivax i ljus får eldningen en doft av blekmedel istället för honungstonen man annars kan känna. Vid brist på svenskt bivax ses en ökad försäljning på falskt bivax samt syntetiskt bivax som importerad från olika länder som exempelvis Kina. Detta tillverkas genom att bivaxet blandas ut med olika substanser, varav några förbjudna i Sverige. Falsk bivax orsakar stor skada för vissa biodlare som kan få kakras i sin bisamhällen. Eftersom bivaxet är utblandad och mister sina egenskaper som hållfasthet så blir vikten från honungen för tung och riskerar att hela bisamhället faller ihop. Detta vax gör vi allt för att inte få in i produktionen. Vi handlar enbart bivax av välkända biodlare eller återförsäljare.  

Hur används bivaxet?

Långt tillbaka har bivax använts av människan som en naturprodukt. Läkemedel, ljus och impregnering är några av användningsområdena. Bivaxljus lämnar inga inga skadliga restprodukter i rummet när det brinner. De avger en behaglig mild och söt doft av honung. Däremot kan veken ryka lite när man släkt ljuset och avge en bränd doft. Bivaxljusen har hamnat lite i bakgrunden sedan stearin och paraffinljusen infördes. Bivaxets mångsidiga och antibakteriella egenskaper används inom kosmetika industrin. Det skapar en skyddande hinna på huden och mjukgör den. Bivaxet skyddar mot vind, kyla och i viss mån vatten.Läs mer om bivax på allt om honungs hemsida. Länk hittar ni här->